Авторизація все шаблоны для dle на сайте newtemplates.ru скачать
 
  • 14:29 – Разрушения носят тотальный характер: на свежих спутниковых снимках Бахмут выглядит полностью уничтоженным 
  • 11:01 – Фотофакт: девятиэтажное здание налоговой в Бахмуте превратилось в пыль 
  • 12:59 – Ад на земле: как выглядит горящий Бахмут с воздуха ночью 
  • 17:29 – Волейболисты ВК "Бахмут" снова вышли в финал чемпионата страны 

Сланцевый газ: официально. Информация компании Shell, часть 2. Гидроразрыв пласта.

Данной статьей мы продолжаем публикацию официальных материалов, предоставленных пресс-службой компании "Шелл". Сегодня мы представим официальную точку зрения Королевской академии технических наук и Королевского общества Великобритании касаемо технологии гидроразрыва пласта (ГРП).

 

Гідророзрив пласта може проводитися безпечно, якщо застосовуються передові набутки світової практики та ефективна регуляторна база


Гідророзрив пласта (ГРП) може ефективно проводитися у Великобританії за умови, що до нього застосовуються найкращі виробничі практики та ефективна регуляторна база. Це висновок звіту Королівського товариства та Королівської академії технічних наук, опублікованого 29 червня 2012 р.

 

Професор Роберт Мейр, Голова робочої групи, що складала звіт, сказав:

 

"Навколо безпеки видобування сланцевого газу було багато спекуляцій, ілюстрованих прикладами з неприйнятної виробничих практики, що подекуди застосовувалася в США. Ми з’ясували, що герметичність свердловини є критично важливим компонентом безпеки, але інші поширені приводи для занепокоєння, як то виникнення землетрусів, скільки-небудь істотний вплив розповсюдження тріщин у породі чи забруднення питної води, мають надзвичайно низький ступінь ризику. 

 

Сланцевый газ: официально. Информация компании Shell, часть 2. Гидроразрыв пласта.

 

 

Це не означає, що ГРП не становить жодного ризику. У випадку, якщо уряд погоджує проведення розвідки, має бути застосоване суворе регулювання та надійні системи спостереження, а також найкращі набутки промислової практики. Зокрема, ми наголошуємо на потребі подальшого вдосконалення та підтримки регулятивної системи Об’єднаного Королівства, оцінки ризику розробки сланцевого газу для довкілля та проведення якнайдетальніших перевірок і випробувань для забезпечення цілковитої герметичності свердловини».

 

Звіт охоплює наукові та виробничі свідчення щодо ризиків для довкілля та здоров’я населення, пов’язаних із видобуванням сланцевого газу на суходолі. Наводяться наступні факти, що привели до висновку, що технологія гідророзриву може безпечно використовуватися:

 

- ГРП є усталеною технологією, що використовувалася в нафтогазовій галузі Великобританії протягом десятиріч;

- Ризик забруднення прісних водоносних пластів через тріщини вкрай малий зважаючи на те, що видобування сланцевого газу відбувається на глибині в кілька кілометрів;

- Ризик виникнення сейсмічних явищ внаслідок ГРП менший за природний в Великобританії та менший від показників вугільної промисловості, які згідно світових стандартів галузі є низькими;

- Відкриті амбари для зберігання стічних вод (які історично використовувалися в США при проведенні ГРП і несли імовірний ризик витікання) не дозволені до використання в Великобританії, де для обробки таких промислових відходів існують численні очисні комплекси;

- В промисловості Великобританії є затверджені процедури для утилізації матеріалів, що мають природну радіоактивність (які присутні у рідких відходах ГРП).

 

Загальновідома причина занепокоєння – незадовільна якість цементування та обсадження свердловин, чия негерметичність може призвести до витікань та забруднення довкілля, які мали місце в США. Тим не менше, група, що складала звіт, дійшла висновку, що повна герметичність кожної свердловини протягом всього терміну її експлуатації має пріоритетне значення.

 

Сланцевый газ: официально. Информация компании Shell, часть 2. Гидроразрыв пласта.

 

 

Оцінка систем регулювання у Великобританії та зразки найкращої світової практики призвели до того, що група зробила ряд рекомендацій для впровадження у видобування сланцевого газу в Великобританії задля його безпеки. Серед них такі:

 

 - Посилення регулятивної системи Великобританії, включаючи її забезпечення додатковими ресурсами у випадку необхідності;

 - Надання повноважень для регулювання видобування сланцевого газу єдиному регулятивному органу;

 - Посилення системи перевірки свердловин, спрямованої на відповідність конструкції свердловин цілям безпеки, охорони довкілля та здоров’я; 

 - Введення відповідних випробувань герметичності свердловин у загальну практику;

 - Санкціонування та посилення контролю за проведенням Оцінки впливу видобування сланцевого газу на довкілля, результати якої мають подаватися на розгляд регулятивним органам;

 - Забезпечення надійного спостереження за рівнем метану в ґрунтових водах, сейсмічними явищами та витоками метану до, під час та після проведення ГРП;

 - Встановлення єдиної системи управління для забезпечення стабільної оптимізації та мінімізації утворення відходів. 

 

Професор Мейр також зазначив:

"Як ми оголосили на початку, цей звіт не є вичерпним аналізом всіх аспектів, пов’язаних із видобуванням сланцевого газу, й ми хотіли б підкреслити важливість деяких питань, які, на нашу думку, потребують детальнішого вивчення, а саме: ризик впливу видобування та використання сланцевого газу на клімат, громадська думка про ГРП, тощо".

Звіт доступний за посиланнями: http://royalsociety.org/ and http://www.raeng.org.uk/.


Примітки

  1. Огляд здійснювався за фінансової підтримки Урядового Наукового Комітету.
  2. Заснована в 1976 році, Королівська академія технічних наук існує для сприяння розвитку інженерної думки та технологій на благо країни. Членами Академії є видатні британські науковці та інженери, провідні фахівці у різних галузях, чиє співробітництво спрямоване на взаємодію технічних наук та технологій задля підвищення якості життя громадян. В якості національної академії вона надає уряду незалежні експертні висновки та поради, працює в галузі освіти наступних поколінь британських інженерів, і є рупором британської інженерної спільноти. Для більш детальної інформації скористайтеся посиланням:  http://www.raeng.org.uk/ абоTwitter @RAEngNews.
  3. Королівське товариство підпорядковується Національній академії наук. Засноване в 1660 р, товариство виконує три ролі, як незалежний дорадчий орган у наукових питаннях,  як наукове товариство та як фінансова установа. Запорука нашого досвіду – у складі товариства, до якого належать провідні науковці Великобританії та інших країн. Наші цілі такі:
    - Інвестувати в майбутніх наукових лідерів та інновації
    - Впливати на вибір політичного курсу шляхом надання найкращих наукових рекомендацій
    - Підтримувати наукову та математичну галузі освіти
    - Забезпечувати відкритий доступ до найкращих наукових здобутків у всьому світі
    - Надихати та підтримувати інтерес до радості, здивування та захвату наукових відкриттів.
    Для більш детальної інформації рекомендуємо відвідати: http://royalsociety.org/.

 

Скачать полностью отчет Королевского общества и Королевской академии технических наук Великобритании (на английском языке, PDF, 8 MB) можно по этой ссылке.


рейтинг: 
  • Не нравится
  • +2
  • Нравится
Оставить комментарий
  • Оголошення
  • Коментарі
Ми у соцмережах
  • Вконтакте
  • Facebook
  • ОК
Мы вКонтакте
Мы на Одноклассниках