Авторизація все шаблоны для dle на сайте newtemplates.ru скачать
 
  • 14:29 – Разрушения носят тотальный характер: на свежих спутниковых снимках Бахмут выглядит полностью уничтоженным 
  • 11:01 – Фотофакт: девятиэтажное здание налоговой в Бахмуте превратилось в пыль 
  • 12:59 – Ад на земле: как выглядит горящий Бахмут с воздуха ночью 
  • 17:29 – Волейболисты ВК "Бахмут" снова вышли в финал чемпионата страны 

Вугілля та головешки: що залишилося від міського центру культури та дозвілля в Бахмуті

У ніч на 8 вересня від обстрілів спалахнула розташована в самому центрі Бахмута історична будівля Міського центру культури та дозвілля імені Євгена Мартинова (колишній Палац культури ім. Леніна). Пожежники вели довгу боротьбу з вогнем, але більшу частину будівлі врятувати не вдалося: незважаючи на ззовні цілі стіни, МЦКіД вигорів зсередини, дах обвалився.

 

Палац культури – музей імені Леніна був збудований у 1926 році, його проект робили в Одеському технічному бюро НКВС – на стіні будівлі є металева табличка. Однак він був побудований не з нуля, а надбудований на міський Народний Дім, що вже існував та був  побудований ще в царську епоху всередині торгових рядів на площі. Коли йшла капітальна реконструкція МЦКіД та була збита штукатурка з фасаду, стало видно закладені цеглою круглі віконця Народного Дому – між 2 та 3 поверхами сучасної будівлі.

 

Народний Дім (відзначений стрілкою), листівка початку 1900-х років

 

До Народного Дому було прибудовано праве крило (знищене у роки 2 світової війни, не відновлювалося), центральний вхід зі сходами та великий зал зі сценою та технічними приміщеннями. На двоповерхову будівлю Народного Дому був надбудован третій поверх. У цьому виді будівля проіснувала майже 96 років, переживши страшну пожежу 1941-го і будучи відновленою після війни.

 

ПК після пожежі, військове фото
Угли и головешки: что осталось от городского центра культуры и досуга в Бахмуте
згорілий зал ПК, військове фото

Праве крило ПК та німецький цвинтар, військове фото

Ще одне військове фото правого крила ПК

 
Звідси, без перебільшення, розпочалася сучасна культура міста. Театр та камерний музичний зал, лекторій та міська бібліотека, музей та танцювальний майданчик – все народилося тут. Один із перших відеосалонів теж розташовувався у будівлі ПК, як і перше у місті телебачення (ТК "Еліта", 1992 рік, з 1993 року - АТБ). На початку 2000-х років будівля центру була капітально реконструйована.
 


ПК до реконструкції...

...і після неї
 

А потім настало 8 вересня 2022 року. До будівлі потрапило кілька снарядів, почалася пожежа. Система пожежогасіння не спрацювала через відсутність електрики та води. Води було мало й у пожежників, які відчайдушно й відважно боролися з вогнем. Підсумок – на фото міського ТГ-каналу "Яскраве місто". За іронією долі, вогонь не дійшов до тієї частини будівлі, яка 100 років тому була Народним Домом...

  







велика зала

сцена

технічне приміщення

балетний клас

приміщення телеканалу АТБ

хол

купол

центральні сходи


Вечерний Бахмут
рейтинг: 
  • Не нравится
  • -1
  • Нравится
Оставить комментарий
  • Оголошення
  • Коментарі
Ми у соцмережах
  • Вконтакте
  • Facebook
  • ОК
Мы вКонтакте
Мы на Одноклассниках